Lyt som podcast

Nokia, Disney og sand innovation. Hvordan hænger de nu sammen, og hvad kan du lære af dem?

– Læsetid: 5 minutter –

Der sad jeg og så ind et par modne øjne. De var stærke, besluttede og vidende. Det her var en erfaren herre, som virkelig vidste hvad han talte om. Han var kendt for sin flid, sin evne til at ”løbe solen sort” og for at have stået helt fremme i front, dengang ”hans” branche blev revolutioneret i 90’erne. Jeg blev lidt varm i håndfladerne af situationen, og min puls steg en smule.

De få der baner vejen for resten

Han stod i samme situation, som de bedst præsterende ledere, sælgere og topperformere har stået i, inden de blev de bedste. Han og jeg stod samtidig sammen, lige der på grænsen til hans sande, store gennembrud og spørgsmålet var: Ville han vælge den samme vej som 8 ud 10 professionelle gør, eller ville han blive blandt de 2 ud af 10, der baner vejen for alle andre?

Har du travlt? Klik her og få fremtidige indlæg på mail

Nu var det min tur til at træde i karakter. Jeg havde lyttet til ham – meget, meget grundigt og hans kortsigtede performance skulle han nok klare, men 12 måneder fra nu? Næppe! Og han vidste det ikke engang selv, endnu. Han var stolt, egostærk og så i så magtfuld en position, at han næppe havde fået sådan rigtigt kvalificeret feedback i årevis. Ville han blive opslugt af forældelsens klamme manipulation, eller ville han bryde igennem? Jeg fugtede mine læber og lagde an til min feedback.

Men først lidt baggrund

Inden jeg kommer til min feedback, er her lidt vigtig baggrundsviden. Marked, produkt eller omstændigheder; det værste der kan ske er, at vi bliver forældede. Alligevel er det ofte årsagen til at både gigantiske virksomheder, og topperformende enkelt individer går fra storhed til fald, på skræmmende kort tid. Kunsten at forblive relevant og undgå at blive forældet skabes i princippet ved holde fast i noget ”kendt”, som hele tiden tilpasses tidsånden.

Men vigtigst af alt at forstå er, at det er den menneskelige psykologi, der er den udløsende faktor på vægtskålen i ALLE cases, hvor enten succes eller fiasko vinder. Der er andre omstændigheder ja, men psyken er limen der binder ting sammen, eller acetonen der får det hele til at falde fra hinanden.

Nokia er et nyligt tekstbog eksempel på, hvordan en total blindhed for tidsånden kan kvæle et imperium på få måneder. Magtbalancen var blevet skæv blandt de ansatte, og det kostede Nokia ”livet” som verdenshersker. Som en tidligere Nokia direktør en dag sagde til mig, sådan billedligt talt selvfølgelig: ”Da jeg gik i seng om aftenen havde jeg 73% markedsandele, da jeg vågnede om morgenen igen, havde jeg under 10”.

Omvendt har en virksomhed som Disney igennem de sidste mange, mange år vist hvordan fleksibilitet, innovation og god forståelse for tidsånden kan løfte en virksomhed, fra tæt på bankerot til et household name på få årtier. Lad os se om de holder hele distancen.

Tilbage til feedback’en

Jeg fugtede mine læber og leverede min feedback til ham: Du har stået helt i front. Du har været med til at skabe vilde ting, engang. Du har så meget magt, at stort set alle du har med at gøre, har en ensidig interesse i at ”please dig”. Men tilpasser du ikke din viden, din erfaring og din magt til tidsånden, kan du lige så godt klikke ind på www.forældet.dk,” startede jeg.

Hans øjne lynede lidt overrasket, samtidig med at et nysgerrigt smil overtog hans ansigtsmimik. Vi havde over nogle møder bygget en fin tillid til hinanden, som selvfølgelig var fundamentet for, at jeg kunne tillade mig at være så direkte. Jeg vidste også, at skulle jeg igennem med mit budskab, så var suckercoating og feel-good ikke noget ”den herre” bed på. Der skulle en provokation til.

Jeg fortsatte: Det er lidt ligesom at sidde til et middagsselskab, med nogle af dem jeg spillede fodbold med i ”gamle dage”. Snakken går om ”dengang” og hvordan den ene eller den anden kunne have været på landsholdet. Det er 25 år siden og ingen af os kan hverken bevise eller modbevise, om det rent faktisk er sandt?

Det er NU, vi er her, det andet er overstået. Det er som de samtaler vi ind i mellem har, hvor en eller anden fortæller hvordan en chef, en kunde, en kollega eller andre lige har fået ren besked. Du og jeg var der ikke, vi ved ikke om det er sandt – og hvad er relevansen egentligt?

Sådan ender du, hvis ikke du tager imod feedback. Som en der agerer ud fra, at du engang kunne og var noget. Hånden på hjertet; jeg tror, du er bedre langt mere end det. Han kunne godt se det var ”sandt”, trods den bittersøde smag og han overgav sig til sin nysgerrighed. I dag jeg ser ham i den grad som én af de to, ud af ti, som sætter rammen, som de resterende otte ud af ti følger. Han er en tydelig pionér i sin branche.

Hvad gjorde han og hvad kan du gøre?

Han hørte min pointe og tog den til sig. Det blandede han med sin egen evne til handling og vi brugte de næste seks måneder på, at tilpasse hans kompetencer og viden til tidsånden. Her er fire af de konkrete spørgsmål, vi stillede hinanden, som måske kan være en inspiration for dig.

  1. Hvis din viden skulle være interessant for en 17årig gymnasieelev, hvordan skulle den så pakkes ind? Pointen med spørgsmålet var, at hans mål er at tiltrække fremtidens ledere og topperformere. Vi vil gerne igennem til dem hurtigst muligt.
  2. Er der en helt anden branche, som er succesfuld lige nu, som dit produkt kan kombineres med? Vi troede på hans produkt, men kunne se, at det snart ville stå alene og skulle bære sig selv. Det kan sammenlignes lidt med, at være en softvare-virksomhed kan se, at folk er holdt op med at købe computere. Hvad skal der til?
  3. Hvad skal dit produkt pakkes ind i, hvis det skal få folks hjerte til at slå lidt hurtigere? Brands som vi mennesker elsker og har følelser på, er oftest langt mere succesfulde end Brands, der kun taler til hovedet.
  4. Hvilken virksomhedskultur skal I bygge, hvis I skal tiltrække og fastholde de mennesker, som vi tror på kan udvikle og drive alle de ting? Det var 100% tydeligt, at mennesker var nøglen til det gennembrud, som vi så var muligt. Vi havde talt med kunder, ansatte, hinanden og andre udefra. Successen skulle sikres ved at tiltrække og fastholde de rigtige mennesker.

Når et Brand bliver forældet sker det ofte fordi, at de mennesker der har ansvaret for det står stille. Vi har mistet vores evne til at tilpasse os, optage ny viden og er lukkede for, at vores ”produkt” skal pakkes ind i noget, der passer til den omgivende verden. Provokation er et genialt værktøj, der sikrer at vi ikke ender i den type stagnation, hvor forældelsen kan gro.

Book et foredrag med Christian Campbell – klik her.

[/av_textblock]

Share Button