Det er dejligt befriende at leve i en ”verden”, hvor mennesker er bygget af overskuelige psykologiske elementer, som lineært  og matematisk kan lægges sammen, og der derefter kan slås en fed streg under ”resultatet”. Faktisk er denne simplicitet imponerende salgsbar, fordi den skaber tryghed og lover svar. Løfter der skaber tryghed kan åbne vores ”tegnedreng” helt op, og skabe en utrolig villighed til at følge ”forskrifterne”. Min erfaring igennem de sidste 20 år, i samspil med ”helt almindelige mennesker” ligesom mig selv, har lært mig, at der er langt mere salg end sandhed i disse overbevisninger – i vores tro-systemer om en simplificeret verdensorden.

Lad mig give et eksempel: overbevisningerne om hvordan tyngdekraften påvirker os og virker, har ændret sig igennem tiderne. Uanset hvad du tror om den, så hersker der ingen tvivl om, at tyngdekraften er en lovmæssighed, som det er voldsomt fornuftigt at forholde sig til i hverdagen. På samme måde mener jeg, at du og jeg i den grad kan vinde ved, at udfordre de mest gængse overbevisninger/tro-systemer om vores psyke. Om du læser med her for at sælge mere, vide mere, opnå mere, opleve mere eller noget helt andet: Det der tæller for dig, er ikke hvad du tror på, men hvad du rent faktisk GØR, med alt det du tror på.

Nogle gange falder du og jeg over overbevisninger og super cool one-liners, som i virkeligheden sender os på afveje. Sender os i en helt, helt anden retning end den vej vi ønsker at være på, fordi de er pakket ind i løfter, feel-good og en følelse af tryghed. Det er lidt ligesom at holde hænderne op foran ansigtet, hvis du er ved at få en 5 tons tung sten i hovedet. Det er en refleks – men den hjælper dig overhovedet ikke. Her en række af de bedst kendte overbevisninger, eller klichéer om man vil:

  • Du har svaret i dig selv
  • Tag beslutninger
  • Og sæt massiv handling bag dine beslutninger
  • Du har en række behov, der styrer dig
  • Tiltrækningens kraft sidder i dine tanker
  • Vær til stede i nuet og bliv lykkelig
  • If you can dream it, you can do it

Mennesker hyrer mig til at bryde igennem. Og den rejse starter ofte med, at de mest udbredte klichéer må udfordres. Ikke for at genere nogen, eller for at være provokerende, men ganske enkelt fordi, at de står i vejen for, at mennesker kan mestre kunsten at få ting til at ske. Det har så længe jeg kan huske smertet mig at se, hvordan vi kan underminere og nedbryde vores eget bedste, i kampen for beviser der fortæller os, at det vi allerede tænker er rigtigt. Også selvom det koster os alt. Klichéerne herover burde i virkeligheden lyder sådan her:

  • Du har ikke svaret i dig selv
  • Beslutninger hjælper dig ikke meget
  • Vær meget påpasselig med hvad du gør
  • Du har behov, men det er voldsomt upræcist at sige; ”de styrer dig”
  • Tanker giver dig kun et mind-set, intet andet
  • Lykke kommer af mange forskellige ting
  • If you can dream it, doesn’t really determine if you can do it

Men prøv at mærke dem – de giver altså ikke helt det samme ”rush”, som de første giver. Og det er hele tricket. De første underholder, lover, inspirerer og giver følelsen af at være let tilgængelig. De sidste her – de hjælper dig rent faktisk.

Lad mig gribe den første: ”Du har ikke svaret i dig selv”. Du og jeg har et par ting til fælles. Et par ting, hvor vi er 100% i samme båd. Én af dem: Vi er begge blevet født! Det lyder måske en anelse plat, men det har en ret afgørende pointe. Da vi blev født var vores kompetencer, åndsevner, fysiske størrelse og ”selvhjulpenhed” meget, meget begrænset. Alt hvad derfra fik os til at vokse og næres, åndeligt eller fysisk, kom udefra – og kommer stadig udefra. Så når dit tro-system sender dig i: ”Du har svaret i dig selv” retningen, kigger du den forkerte vej. Du processer. Du spiser. Du vokser. Du lærer. Du tænker. Du bliver dig selv. Men alt det dør, hvis ikke du for hjælp og vejledning fra andre – hele livet.

Beslutninger hjælper dig ikke, hvis de ikke er dine egne. Beslutninger kan ikke effektivt adopteres. Der skal noget helt andet til.

Så hvad skal der til?

Kunsten at få ting til at ske er en meget, meget personlig kompetence. Det handler i bund om den bundlinie, som du står med, når du tager værdien af dine resultater og trækker værdien af din indsats fra; er der under- eller overskud? En formue betalt med din menneskelighed? Et forhold betalt med alle dine venskaber? En karriere betalt med forholdet til dine børn? Viden betalt med en solid arrogant adfærd? Et liv levet i ”glitter”, men ude af integritet?

Kunsten at få ting til at ske, er altså balancen mellem resultater og indsats – det skal du tro på. Det skal du tage meget, meget alvorligt. Konsekvensen ved at leve efter de ovenfor nævnte klicher, inden de er vendt på hovedet er, at du hele tiden lever efter en formular som kaldes; in order to. Det betyder ganske enkelt, at du hele tiden vælger at gøre ting ud fra en formular, hvor du tror på, at når du lige har klaret ditten og datten, så kommer det du i virkeligheden ønsker dig, til dig.

Det er det her med ordsproget om ”guldet for enden af regnbuen” – der kommer du aldrig hen. Og her bliver kunsten at få ting til at ske meget personlig. Hvis vi gør ting ”in order to” kan vi godt skabe resultater, men prisen bliver stort set ALTID for høj. Det er ganske simpelt ikke en god investering.

”Hvis du tænker for at tiltrække, i stedet for at se hvad det du tænker, rent faktisk tiltrækker – vil resultatet heraf være fuldstændigt forskelligt”

Vil du gerne sikre dig, at det du gør rent faktisk udløser den ”rigtige præmie”, starter det hele med at du finder din personlige meningsfuldhed. Nogle mennesker er født med et fantastisk talent for at mærke, hvad der er meningsfuldt for dem. Hvis du spørger dem, hvad deres meningsfuldhed er (Jeg har spurgt mange af dem) svarer de i øst og vest. For dem er det et instinkt, for langt de fleste af os, er meningsfuldhed noget vi skal pakke ud.

Meningsfuldhed er ikke din passion. Meningsfuldhed er det, som for langt de fleste af os, har kaldt på os hele vores liv. Grunden til den er så pokkers svær at finde er, at vi ofte forsøger at finde den i klichéerne og de coole one-liners. Hvad skal jeg gøre? ”Metoden” til at finde DIN meningsfuldhed er langt, langt bedre beskrevet ved at stille dig selv et personligt spørgsmål: Under alt hvad jeg gør i hele mit liv, hvorfor gør jeg det, jeg gør?

Share Button
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.