Hvad har dans, business og succes/fiasko med hinanden at gøre, og hvordan kan de være afgørende for dig? Læs meget mere om det her.

Dansen imellem succes og fiasko har altid fascineret mig. Altså ”kampen” imellem om ting lykkes eller ikke lykkes. Eller sagt på en anden måde: Hvad er formularen for, hvordan vi bryder igennem? Samspillet imellem succes og fiasko er FULDSTÆNDIGT afgørende for enhver resultatorienteret virksomhed eller person.

Først investerer vi i vigtig grundforståelse, så kommer pointen :-)

Ensporet fokus på succes, får os til at overse fiaskos ”potentiale”

Som meget ung psykoterapeutstuderende var jeg stadig ikke blevet ramt af alverdens kynisme, og mit mål var helt tydeligt: Jeg ville samle op på alt det arbejde, alle de kloge hoveder før mig havde lavet og fortsætte indsatsen derfra. I øvrigt ville jeg, uden meget tanke for hvordan ”man” måler det, være den bedste i hele verden til det. Jo jo, der var ingen smalle steder der.

Jeg gik amok i faglitteratur, egen terapi, træning, kurser, foredrag og guderne skal vide hvad jeg kastede mig ud i, for tilfredsstille min umættelige nysgerrighed, som i øvrigt den dag i dag ”forfølger” mig. Jeg læste på wc, i bussen, i toget, om natten ”and you name it” – så læste jeg der. Stille og roligt, men samtidig ret sikkert, blev et billede meget tydeligt for mig. Et billede der overraskede mig, frustrerede mig og ofte også ramte mig følelsesmæssigt personligt: Mange af os er mere optaget af at have ret; altså at bevise det vi allerede tror på er rigtigt, end rent faktisk at bryde igennem. Vi ender et sted, hvor vores interesse er ensporet mod succes, og derfor overser vi fiaskos ”potentiale”. Det vender jeg tilbage til.

Da jeg så begyndte at sige det højt, skal jeg da ellers love for, at min ”uddannelse” sådan rigtig gik i gang. I min branche – altså der hvor psykologi er omdrejningspunktet – er der så mange usagte agendaer i spil, at realiterne ofte aldrig når frem.

Bliver til business as usual tankegangen

Det blev hurtigt tydeligt for mig, at give terapi dagen lang ikke var (og stadig ikke er) min kop te. Derfor var business det naturlige valg for mig. Der skal skabes resultater både kort- og langsigtet, så det er den perfekte ”legeplads” for at få realitetstjekket egne overbevisninger om sig selv, de andre, hvad der virker og hvad der ikke virker. Her lærte jeg dog, at vi ”psykologi-tosser” ikke står alene med vores skjulte agendaer – det er ganske enkelt et menneskeligt vilkår! Og i forretningsverdenen, fordi den er lige så fuld af mennesker som psykologiverdenen, bliver det vilkår til et meget tydeligt business-as-usual-mindset. Mange steder gør vi ganske enkelt, som vi plejer.

At gøre som vi plejer, at tænke som vi plejer – og at DESTRUERE alt der udfordrer dette, kender alle voksne menneske til. Kunsten at få ting til at ske, står og falder med vores lyst til at forholde os til denne side af os selv – for vi tager den med os, uanset hvor vi går hen – også på jobbet.

5 Eksempler på skjulte agendaer

  1. En ubevidst grundholdning: At ”du” tager fejl, og at ”jeg” har ret forurener de relationer vi indgår i, og er uklart for os, at vi derigennem selv skaber langt de fleste udfordringer, vi møder.
  2. Man skal holde fokus på det der virker. In business lyder ordsproget: Why fix it if it aint broken? Hvilket bliver brugt som retfærdiggørelse af, at vi holder fast i ”vi-plejer” mentaliteten.
  3. Vores branche er helt særlig, og hermed er vi retfærdiggjort, hvis tingene nu ikke helt lykkes, som vi har lovet de skulle gøre.
  4. At man arbejder udelukkende på egen succes, og derved medvirker til at skabe andres fiasko, som er gift for en virksomheds samlede resultater.
  5. At vi taler for meget og for længe om tingene, og derfor aldrig rigtigt for gjort noget ved tingene.

I stedet for at vi alle skal have en ph.d. i psykologi, når vi er ansat til at skabe resultater, er det mere fremkommeligt, at få sat nogle mentale billeder på, som kan skabe klarhed over, hvordan vi skaber gennembrud. Så lad mig give et eksempel på hvordan dansen imellem succes og fiasko er højrelevant for alle, der har resultater på ønskesedlen:

Fiasko og Succes har et firma sammen

”Firmaet hedder Mindset A/S, og de ejer begge en andel i virksomheden. Virksomheden har adresse inde i hovedet på hver enkelt af os, og det er sådan noget Fiasko og Succes kan – de kan være i vores alle sammens hoveder samtidig.

Virksomhedens bestyrelse er vores personlige tankesæt. Og det er en magtfuld bestyrelse, for den bestemmer, hvor stor en ejerandel de to kombattanter har. Som i enhver anden virksomhed fordeles overskuddet i forhold til ejerandelen. Ejer du meget, løber du en større risiko, men du belønnes også mere, når der overskudsdeles. Ligeledes er ejerandelen vigtig, når der opstår konflikt. 51 % vs 49 % er nok til at fordele, hvem der får det sidste og afgørende ord. Bestyrelsens opgave (vores eget tankesæt) er altså at sørge for, at ejer-andelen i selskabet er rigtig. Det er fint, at der ligger en klar forretningsplan som siger: Øg omsætningen med 50 % de næste 36 måneder. Men er ejerforholdene 55 % vs 45 % til Fiasko, ja så bliver det altså svært. ” Citat: Business Unusual, sådan vinder succes over fiasko, side 39

Sådan sikres et gennembrud

For at sikre at ting rent faktisk sker er det altafgørende, at I som virksomhed arbejder målrettet på, at holde øje med både succes og fiasko mentaliteten hos jer. I skal vide hvad de begge to laver, evaluere begges ”adfærd”, så dansen imellem dem ikke falder ud til fiaskos fordel. Jeg har set det igen og igen igennem mine 20 år i branchen: Planer ligges, aftalerne indgås og målsætningerne skæres ud i pap. Men fiasko vinder ”kampen”, og i slutningen af året må der konkluderes, at det endte med et nogenlunde resultat. Nogenlunde er aldrig godt nok, og det kan finurligt nok være ekstremt konfronterende for mange af os, at blive mindet om: ”Jeg gjorde jo hvad jeg kunne?”

Men det værste er dog de virksomheder, som har fuldstændigt hysterisk fantastisk potentiale, og ender med et godt resultat, der hvis succes sad i førersædet kunne have været ekstraordinært. Uanset hvor stort eller småt noget bliver, så kan det altid blive mere……

Share Button